Vill du hyra ut din bostad?

16 maj 2022 jonas olsson

editorial

“Bostad först” är från början ett amerikanskt projekt inom socialt arbete som har skapat stora framgångar även i Sverige. Det går ut på att människor som drabbats av hemlöshet, men kanske även lider av andra sociala problem som exempelvis missbruk, inte behöver bli rena från sitt missbruk innan de får en bostad. Så har ofta varit kraven tidigare, men i “Bostad först” vänder man på processen och den hemlösa får tillgång till en bostad före den har blivit “ren”.

Anledningen är för att bostaden anses vara den trygghet som behövs för att få rätsida på resten av sitt liv. Med en egen bostad, där det går att stänga och låsa om sig, ökar förutsättningarna för att komma på fötter och bli av med ett eventuellt missbruk. Åtminstone jämfört med om man bor på gatan. Det går ur det här perspektivet inte nog att poängtera hur viktig en bostad är. Och det behöver man naturligtvis inte vara varken hemlös eller missbrukare för att skriva under på.

 

bostad

 

Du kan göra en person lycklig

När man talar om bostäder annars brukar det ofta handla om bostadsbrist. En generell åsikt är ofta att det inte finns tillräckligt många valmöjligheter för vanliga människor. Ett bra sätt att bidra är då att hyra ut din bostad. Du kanske ska flytta in hos din partner eller resa utomlands ett tag. Då kan du göra en annan person lycklig genom att erbjuda en trygg plats och ett eget boende för den personen.

En bostad har så många symbolvärden. Den står för självständighet och trygghet, bland annat. Bostaden ger förutsättningar för så många andra delar av livet. Det är stressreducerande att ha ett eget hem. Någonting att kalla sitt eget. Och faktum är att det är fler människor som behöver hyra snarare än köpa. Här kan du verkligen bidra.

Fler nyheter