Var rädd om ditt hus

02 januari 2020 patrick_pettersson

Ett hus är lite som ett barn. Det behöver mycket kärlek och omsorg för att må bra. De flesta husägare vet detta och anstränger sig för att allt ska vara i gott skick. Något man inte får glömma inför hösten och vintern är att se över taket. Taket är bland det viktigaste som finns då det skyddar ditt hus mot väder och vind. Det spelar ingen roll vilket tak du har utan alla tak behöver ses om då och då. Det är inte så att du vill ha ett läckande tak när novemberrusket drar in.

Sommaren är en bra tid för översyn

Sent på våren och under sommaren är det perfekt att se över taket. Det är lätt att upptäcka om något är trasigt eller inte håller tätt. Dessutom är det lätt att reparera när det inte är isfläckar överallt. Några tips är att:

  • Kolla ventilationen, den som annars lätt skadas av tung snö.
  • Glöm inte hängrännorna, där kan allt möjligt fastna och det kan svämma över
  • Ta en extra titt på gavlarna då de slits snabbare än resten av taket
  • Var rädd om taket och ditt hus kommer att hålla längre. 

 

 

Hur sköter man taket bäst?

På vinter så kommer snön på de flesta ställen. För den som ger sig på takarbeten i Östersund vet att taket behöver hålla för snö. På vintern är det viktigt att se till att skotta bort snön så det inte blir för tungt då det kan leda till att i värsta fall taket rasar in. Det händer varje år tyvärr. När snön får ligga till sig, tina och smälta igen så blir den allt tyngre. Du ska såklart vara försiktig där uppe då det är halt och en olycka sker lätt. Ventilationen är också känslig för tyngd så om snön packas tätt är det lätt ventilationen går sönder.

Fler nyheter