Välj fönster med omsorg

31 oktober 2019 admin

Fönster är helt avgörande för en byggnad. Deras placering och storlek avgör dels hur man uppfattar huset från utsidan, men även hur rummen på insidan upplevs. Är ljusinsläppet tillräckligt? Vad ser man när man tittar ut genom ett fönster? Är höjden rätt såväl för en lång man som för ett litet barn? Hur mycket insyn blir det i olika rum? Det finns många olika aspekter vad gäller fönstren att ta hänsyn till när man planerar en ny byggnad och helt klart är att fönstren spelar en väldigt stor roll.

 

Rätt fönster till rätt hus

För att fönstren ska passa in på ett hus är det viktigt att de harmonierar med byggnationen i övrigt. På ett litet torp passar det fint med spröjs som ramar in fönsterytorna. På en modern villa i kantig stil kanske man hellre vill ha stora panoramafönster. Men den egna smaken får förstås också avgöra. Den som exempelvis älskar färgade detaljer i delar av ett spröjsat fönsterglas ska förstås välja det, oavsett vilket hus det handlar om. Kanske blir det till och med något som gör att ett i övrigt alldagligt hus sticker ut och får det där lilla extra?

Ta hänsyn till såväl utseende som energi

Dessvärre kan rutor gå sönder och behöva bytas. Om det är trä runt rutan krävs underhåll med tiden i form av kittning och målning. Numera finns även underhållsfria fönster där träet ersatts med plast eller aluminium. Vad man väljer vid ett fönsterbyte beror på vad man tycker är snyggast eller hur mycket tid och pengar man vill lägga på underhållet. När man ska köpa ett nytt fönster är det också viktigt att tänka på energimärkningen. Med ett energisnålt fönster kan man spara en hel del på uppvärmningskostnaden. Den som ska köpa fönster i göteborg kan bland annat vända sig till Göteborgs fönsterrenovering.

Fler nyheter