Tips när du vill hyra ut din bostad

09 december 2021 jonas olsson

editorial

Det kan finnas flera anledningar till att du vill hyra ut din bostad. Kanske kommer du att studera eller arbeta på annan ort under en tid, men planerar att återvända till din bostad när studierna eller uppdragen är utförda. Ibland kan det vara lite klurigt att veta vad vad man ska ha i åtanke när man hyr ut sin bostad. 

Hur mycket ska man egentligen ta ut i hyra? Hur länge kan man hyra ut bostaden och gäller samma regler för bostadsrätt som för en hyresrätt? Med en specialist på uthyrning kan du få svar på de svåra frågor som kan dyka upp längs vägen.

 

image

 

Ta reda på hur attraktiv din bostad är

För att du ska få några riktlinjer för vad man bör ta hänsyn till när man sätter hyran är det bra att titta på bland annat bostadens marknadsvärde, dess skick, närhet till kollektivtrafik, tillgång till parkering eller garage och om det finns närköp i närheten. Alla saker som kan klassas som bekvämligheter gör området du hyr ut i mer eller mindre attraktivt för en presumtiv hyresgäst. 

En seriös mäklare inom uthyrningar hjälper dig att ha ovan nämnda faktorer och andra med i beräkningarna när du annonserar om uthyrning. De kan även hjälpa dig med visning av din bostad för att du ska hitta en lämplig hyresgäst. När du kontaktar din uthyrningsspecialist kan du ofta få fylla i ett formulär där du berättar om vilka egenskaper din bostad har.

Trygghet för både hyresvärd och hyresgäst

Målet är att båda parter ska bli nöjda med affären, dels du som hyresvärd och hyresgäster som flyttar in i din bostad. När du hittat en presumtiv hyresgäst, görs en bakgrundskontroll av denne. När ni får grönt ljus kan man upprätta ett kontrakt. På så sätt är alla inblandade medvetna om villkoren och missförstånd kan således undvikas.

Fler nyheter