Planera takbytet i god tid

17 augusti 2020 jonas olsson

Att lägga om taket är en större investering och ett projekt som blir bäst om man kan planera det i god tid. Genom att regelbundet besiktiga sitt tak varje år så håller man koll på dess skick. Att även utföra reparationer och underhåll när det behövs gör att taket håller längre.

Ett plåttak som tappat färg bör exempelvis målas om så snart som möjlig för att inte rosta. Har det dessutom stormat lite extra under hösten och vintern bör man kontrollera plåten runt skorsten och vindsfönster lite extra. Skulle dessa ha lossnat är det lätt hänt att vatten letar sig in i fastigheten, och vill det sig riktigt illa har man snart en kostsam fuktskada att åtgärda.

Olika taktyper och dess hållbarhet

Olika takbeläggningar håller olika länge. Ett tak av kvalitativt tegel kan hålla i hundra år om det underhålls och rensas från mossa. Även tak av betong har en lång hållbarhet precis som tak av plåt som kan hålla i femtio år om det sköts och målas om när det behövs.

Ett tak av papp som är det billigaste takmaterialet har en hållbarhet på ungefär 30 år, men hållbarheten påverkas också av temperatur och väderförhållanden såsom regn och vind. I vissa områden måste taket därför bytas oftare.

 

 

Passa på att tilläggsisolera eller sätta upp solpaneler när ni byter tak

Att lägga om taket höjer fastighetens värde och man brukar dessutom få ner energiförbrukningen. Passar man på att tilläggsisolera finns det ännu mer pengar att spara och snart har taket betalt sig självt. Vid Takläggning i Stockholm är det vanligt att man även monterar solpaneler.

Det är alltid bra att begära in offerter från ett par olika takläggare innan man bestämmer sig för vem man ska anlita. Förvissa er också om att takläggaren använder sig av högkvalitativt material med lång hållbarhet och titta även på referenser. 

Fler nyheter