Hitta rätt ytterdörr

06 februari 2021 jonas olsson

Rätt ytterdörr kan verkligen ge huset ett lyft, i alla fall om man väljer en dörr som passar huset. En ytterdörr kan signalera många olika saker och exempelvis vara välkomnade, anonym eller här kommer ingen in. Men en bra ytterdörr är inte bara utseende utan har också ett lågt u-värde och bidrar till att behålla värmen i huset. Det finns givetvis många andra saker att tänka på då man väljer ny ytterdörr och texten nedan kommer att ta upp några av dem.

En ytterdörr ska gärna passa till husets stil och karaktär men den ska även bidra till att hålla tjuvar borta. Fast då gäller det att även förse dörren med bra lås och gångjärn. Men det finns även ytterdörrar som har en förmåga att isolera mot störande ljud. Det kan vara praktiskt om man bor nära en väldigt trafikerad väg eller en skola. En bra dörr skyddar även mot brand eller saktar ner brandförloppet vilket kan rädda ett hus från att brinna ned helt. 

 

En ytterdörr som klarar tuffa väderförhållanden

Utseendet är viktigt för en ytterdörr och helst ska den harmonisera med huset och ge ett välkomnande uttryck. Bor man i villa och kanske har en hall utan fönster kan det vara bra att välja en ytterdörr med glas för att få in mer dagsljus. Men sen gäller det att fundera vilka andra bra egenskaper som man vill att ytterdörren ska ha.

Genom att satsa på en kvalitetsdörr i starkt, massivt trä får man en dörr som håller i flera generationer. Men det är även viktigt att tänka på hur pass utsatt dörren är för väder och vind. En mörk dörr i söderläge bleknar snabbt och kan dessutom bli skev. Men detta går att komma runt genom att välja en ljus dörr eller sätta upp ett skyddande tak vid entrén.

Fler nyheter