Ett bestående resultat

20 augusti 2020 lily_hansen

Av alla ytskikt så är kakel och klinker ett av de mest bestående. Det är sällan man inom plattsättning behöver byta dessa ytskikt på grund av någon annan anledning än att kunden vill ha ett annat mönster eller färg. En platta som går sönder kan man byta ut, ifall man har varit förutseende nog att spara överblivet material, och det kommer inte ens synas att man har gjort ingreppet.

Däremot kan fogarna samla smuts, få ett mögelangrepp eller börja gå sönder men även då är det ganska enkelt att avlägsna fogen och tillföra en ny för att allt ska se snyggt ut igen.  

 

Variation i arbetet

Den som arbetar med plattsättning i Karlstad har en vardag som sällan är den andra lik. Som arbetsområde kan man hamna på stora ytor i köpcentrum, bibliotek eller andra större lokaler men oftast arbetar man med mindre rum som badrum, kök och tvättstugor.

Förutom den breda variationen av arbetsplatser så finns det många tusentals variationer av kakel och klinker där man dessutom kan variera sig ännu mer genom att göra mönster eller använda sig av olika färger på fogarna. En plattsättare får vara beredd på att kunna vara kreativ eftersom det ibland också kan krävas speciella lösningar för att få ett resultat som är både snyggt och funktionellt.

 

 

Av olika material

Inom plattsättning kan man arbeta med ett flertal olika material som kan se likadana ut men som är lite olika att hantera. Det finns plattor av keramik, glas, gjutningar och en hel del olika sorters sten. Vissa material och storlekar kan vara enklare att arbeta med när det gäller golv men inte väggar, och tvärtom.

En platta som har en ojämn yta kan också vara svårare att pussla ihop och dessutom måste man där vara extra snabb med att torka bort överflödig fog så det inte sätter sig på plattan. 

Fler nyheter